Proč používat kondicionér na vlasy?

Kondicionér na vlasy je výrobek, který se používá po umytí vlasů a slouží ke zlepšení jejich stavu a kvality. Obsahuje výživné látky a může být zaměřen na různé věci – udržování barvy chemicky zabarvených vlasů, dodání lesku, hydratace suchých vlasů… Kondicionér pomáhá zjemnit a zvláčnit vlasy, zvyšuje jejich elasticitu, snižuje krepovitost, usnadňuje rozčesávání a chrání vlasy před poškozením a lámavostí.

Při výběru kondicionéru na vlasy je důležité zvážit vlastnosti vašich vlasů, aby se použitý kondicionér hodil právě pro konkrétní typ vlasů. Existují kondicionéry určené pro rychle se mastící vlasy a zcela jiné jsou kondicionéry určené pro suché vlasy – ty obsahují například arganový olej. Osoby s jemnými vlasy mají rády kondicionéry bez silikonů, protože silikony mohou uvíznout ve vlasech a způsobit jejich zatížení a splasknutí. Proto je třeba si vybrat kondicionér, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a typu vlasů. A pokud budete stále nerozhodní a vaše vlasy nemají nějaké konkrétní problémy nebo „výstřelky“, vsaďte na univerzální kondicionér určený pro všechny typy vlasů.

Vliv kondicionéru na vlasy

Existují však také nevýhody používání kondicionéru na vlasy. Některé výrobky mohou obsahovat složky, které mají negativní vliv na vlasy a způsobit alergické reakce. Používání příliš velkého množství kondicionéru může vlasy zatížit a vytvořit tak účes bez objemu a bez vzdušnosti – tento problém jednoduše odstraníte tak, že budete používat přiměřené množství produktu. Kromě toho, pokud se kondicionér neumyje z vlasů správně, může způsobit, že vlasové folikuly zůstanou ucpané a to může vést ke zhoršení kvality vlasů.

Celkově, používání kondicionéru na vlasy může být velmi užitečné pro zlepšení stavu vlasů a zvýšení jejich zdraví, pokud se používá správně a vybírá se podle vhodnosti pro typ vlasů, ale zároveň je třeba si být vědom i možných nevýhod.

Jak používat kondicionér na vlasy?

Abyste správně použili kondicionér na vlasy, postupujte následovně:

  1. Umyjte vlasy šamponem: Před aplikací kondicionéru je třeba vlasy důkladně umýt šamponem. Opláchněte vlasy teplou vodou, naneste malé množství šamponu a jemně je masírujte, dokud nevznikne hustá pěna. Potom důkladně opláchněte vlasy vodou.
  2. Vytlačte malé množství kondicionéru: Z kondicionéru vytiskněte malé množství (velikost hráška, závisí na délce a tloušťce vlasů).
  3. Rozetřete kondicionér mezi dlaněmi: Nejlepší je rozetřít kondicionér mezi dlaněmi, aby se rovnoměrně rozložil a zahřál. To pomáhá lepšímu střebávání přípravku do vlasů.
  4. Aplikujte kondicionér na vlasy: Rozetřete kondicionér shora dolů po celém povrchu vlasů. Důkladně jej vmasírujte do vlasů a vyhýbejte se aplikaci na pokožku hlavy, pokud není specifikováno jinak na obalu kondicionéru. Pokud máte dlouhé vlasy, speciálně se zaměřte na konečky vlasů, kde je větší riziko poškození a lámavosti.
  5. Nechte působit: Dle doporučení na obalu produktu nechte kondicionér působit na vlasech po dobu určenou ke zlepšení jejich kondice. Obvykle to bývá od 1 do 5 minut. Pokud používáte kondicionér na barvené vlasy, můžete jej nechat působit déle, jelikož se jedná o velmi namáhanou korunu krásy, která vyžaduje více péče a výživy.
  6. Důkladně opláchněte vlasy: Po uplynutí doby působení důkladně opláchněte vlasy teplou vodou, abyste odstranili všechny zbytky kondicionéru. Ujistěte se, že si oplachujete vlasy dostatečně dlouho, aby nezůstal žádný kondicionér ve vlasech, zejména ne u kořínků.
  7. Sušení vlasů: Po opláchnutí kondicionéru vlasy jemně osušte ručníkem. Můžete použít také fén nebo nechat vlasy přirozeně schnout.

Pamatujte, že frekvence používání kondicionéru závisí na vás a na potřebách vašich vlasů. Někteří lidé preferují používat kondicionér pokaždé, když si umyjí vlasy, zatímco jiní upřednostňují jeho použití méně často, například jednou týdně. Čím jsou vlasy jemnější, tím opatrněji volíme frekvenci používání kondicionéru. Naopak u dlouhých a nepoddajných vlasů je kondicionér zázrakem na jejich zjemnění a úpravu.