Techniky barvení vlasů

Existuje technika barvení vlasů, která přinese požadované výsledky a zároveň se o vaše vlasy krásně postará? Jaké máte možnosti a jak nejlépe osvěžit svůj vzhled? Podíváme se pod ruce kadeřníků a vysvětlíme si, jaké jsou současné světové trendy.

Jednotlivé techniky barvení vlasů se liší ve své náročnosti, ale zejména ve výsledném efektu. Před tím, než se vyberete ke svému kadeřníkovi, byste měli mít přesnou představu o tom, co každá z níže popsaných technik nabízí.

Shatush

Shatush je žhavým módním trendem v barvení vlasů. U této techniky vzniká nenápadný přechod od tmavších odstínů po světlejší podobně jako při melírování, avšak její součástí je péče o vlasy. Shatush lze popsat jako kombinaci melíru a ombré – podobně jako v případě ombré je na vlasech přechod od tmavé barvy po světlou, ale ne na celé ploše vlasů, pouze na některých pramíncích. Tato technika je oblíbená pro svůj omlazující efekt.

Balayage

Toto francouzské slovo popisuje techniku ​​zesvětlování, při které jsou vlasy barvené pomocí štětce a specifického gesta rukou. Účesu dodávají hloubku a konkrétní tvar. Funguje v podstatě jako optická iluze, která dodává objem i při jednoduché úpravě vlasů. Při technice balayage jsou používány různé odstíny světlých i tmavších barev podobných přirozené barvě vlasů, které vytvářejí efekt, jako by byly vaše vlasy „políbané sluncem“.

Airtouch

Novější verze techniky balayage je zaměřena na přirozeně působící světlé pramínky vlasů, které se krásně prolínají s vlasy majitelky. Nejprve se pomocí fénu vyfouká část vlasů a poté se na ně nanese melírovací prášek. Při této technice je důležité používat profesionální pomůcky pro barvení vlasů, aby byl výsledek co nejefektivnější.

Ombré

V případě ombré jsou vlasy zabarvené tak, aby barva přirozeně přecházela z jednoho odstínu do druhého. Obvykle je to od tmavších vlasů u kořínků ke světlejším konečkům.

Důležité je barvit celou délku vlasů více odstíny, aby nebyly viditelné ostré přechody. Využívají se při tom dvě barvy na vlasy, které se v jistém bodě smíchávají.

Sombré

Sombré je jemnější verzí ombré, u které se dvě barvy liší méně výrazně a přechod mezi nimi je téměř neviditelný. Tato technika je vhodná pro ženy, které nechtějí výrazné změny, ale mají pocit, že jejich vlasy nejsou lesklé a působí bez života.

Melír

Melír patří mezi nejpopulárnější techniky barvení vlasů v devadesátých letech, ale v současnosti má sofistikovanější provedení. Jsou při něm zabarveny určité pramínky vlasů obvykle světlejší barvou než je přirozená barva vlasů dané ženy. Dodávají účesu dynamiku a zvýrazňují rysy obličeje. Sluší i krátkým vlasům.

Bronde

Blondýna? Brunetka? Nemusíte si vybírat svoji stranu, díky brondě spojíte to nejlepší z hnědých a světlých odstínů vlasů. U této techniky se barví celé pramínky vlasů od kořínků až po konečky v blond a v hnědých odstínech. Tato technika je skvělá v tom, že i při odrůstání kořínků nebo při vymývání barvy z vlasů působí velmi chic.

Babylights

Máme zde další variaci melíru – babylights – tedy zesvětlování vlasů zejména na místech, kde konturují tvář. Vzadu a na bocích se přidává jen pár zesvětlených pramínků, které celkový efekt sjednocují. Pro babylights je typické i to, že zesvětlené prameny začínají přibližně dva centimetry od kořínků vlasů. Proto působí velmi přirozeně a péče o ně je poměrně jednoduchá.

Lowlights

U této techniky jsou zabarvené konečky vlasů o něco tmavší barvou, než je jejich přirozená barva. Proto si ji volí zejména majitelky blond odstínů. Odvážnější ženy si rády vyzkouší i pestřejší barvy, například růžové lowlights.